3. Havalimanının İsmi Ne Olmayacak Açıklıyorum



I. Dünya Savaşı’na katıldı ve sonra yaralanınca İstanbul’a dönerek Yeşilköy’deki Tayyare Mektebi’ne girerek pilot olarak mezun olmuştur.

1917 yılında Ruslardan ele geçirilen Nieuport uçağının bozulan pervanesini yenisini yaparak bir ilki gerçekleştirmiştir…

Kurtuluş savaşı sırasında uçakların kanatlarının onarımı için gerekli olan jelatin ve emait imalatını o başarmıştır..

Kurtuluş savaşında ilk ve son uçuşunu yapan da odur..

1917 yılında Kafkas cephesinde, ilk Türk hava zaferi onun sayesinde kazanılmıştır.

1924 yılında İzmir’de ilk Türk uçağını yapmıştır.

1930 yılında İstanbul’da, tarihimizdeki ilk sivil uçağı yapan da ondan başkası değildir…

Kimdir bu kahraman?
Tabi ki, ‘Vecihi Hürkuş’ tan başkası değildir.
Onun Türk Havacılık tarihinde sayısız ilkleri, sayısız başarıları vardır.

Şu da vadır;
28 Ocak 1925’de “VECİHİ K-VI”adını verdiği uçağını uçurur ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Vecihi Hürkuş’un ödül beklerken ceza almasının nedeni, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasıydı. İzin verecek merci olmadığı için, izinsiz havalanmış, bu yüzden de cezalandırılmıştır. Ödül yerine ceza (!)..

TOMTAŞ isimli fabrika bünyesinde Ankara-Kayseri uçuşlarını yapan ulaşım araçlarını üretti. Bu uçuşlar Türkiye’nin ilk hava yolları uçuşları sayılmaktadır.

İlk Türk Sivil Tayyare Mektebi'ni kurdu ve ikisi kız toplam on iki öğrenci ile 27 Eylül 1932'de eğitim ve öğretime başladı..

T.H.Y’nin elden çıkarttığı uçakları alıp onararak 1954 yılında Türkiye’nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları’nı kurmuştur.

Ankara’da geçirdiği bir kaza sonucu komaya giren Vecihi Hürkuş 16 Temmuz 1969 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde hayata gözlerini yummuştur.

**
Şimdi tabi konuşuluyor filan…
İstanbul’da 3. Havalimanının 29 Ekim’de açılışı yapılacakmış ve uzun süredir ismi ne olacak, ne olacak diye soruluyor konuşuluyor…
Ben söylüyorum şimdiden, ‘3. Havalimanının ismi ne olmayacak?’ diyorum. Biraz ironik gibi geliyor ama yapılmayacak olanı söylüyorum.
Eminim ki, Türk Havacılık kahramanı Vecihi Hürkuş’un ismi verilmeyecek yeni havalimanına.
Çünkü değerlerimizi koruyup yaşatacağımız yerde unutturduğumuz için başka bir isim verilecek.
Çünkü bu zamana kadar havalimanıyla özdeşleşecek bir pilotumuzu unutturacağız, tarih sayfalarını karıştırırken ‘’aa böyle biri varmış!’ demek yerine neden 3. Havalimanına Vecihi Hürkuş pilotumuzun ismini vermeyelim ki, sorarım?

29 Ekim Cumhuriyetimizin Bayramın’da görüşmek üzere.

Henüz öğrenemediğimiz Vecihilerimizin ruhu şad olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar