Yıl Gerçekten Bitti mi?




Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yılın bittiğini son rakamın 7’nin 8’le yer değiştirmesinden değil de yıl sonu hesaplamaların yapılmasından hissediyorum. Neticede her zaman öyle olmuyor muydu? Rakamlar istediği kadar yer değiştirsin, büyüdüğümü de olgunlaştığımda hissediyorum her zaman. Yaş olmuş 18,19,20,21… ne kattığıyla ilgili geçip geçmemesi. Yıl olarak 17’den 18’e atlıyoruz diyelim. Ne değişecek ki?  Mesela eğitimi sistemi daha iyi olacak mı ülkede? Hadi biri bana bunun cevabını versin! İşsizlik, kadın cinayeti, ekonomi vs. düzelecek mi? Bilemiyorum. Yılın geçmesi gerçekten önemli mi?

Önceki yıllarda yazdığım yılbaşıyla ilgili bir yazıda ‘’ Gelirken sevinçle karşıladığımız zamanı giderken adını bile anmıyoruz.’’  demiştim. Yine aynısının olacağından hiç şüphem yok. Televizyon ekranlarında sazlı-sözlü eğlenceler olacak, Taksim meydanında kutlama olacak mı olmayacak mı sorunsalı yaşanacak yine, yeni yıla giren ilk ülkeyi merak edeceğiz, yeni yılın ilk bebeğini tanıyacağız, içki-meze çeşitlerini düşüneceğiz, yemekler yenecek, inceden bir kutlama telaşı yaşanacak. Birileri ise hiç kutlamayacak sıradan bir gün diyecek. Birileri yeni bir yıldan yine umutlarla bahsedecek. Yeni yılın barış, huzur, mutluluk getirmesini dileyecek ümitli bir şekilde. Yeni yıl yeni zamlarını getirecek, hüzünlü bir tanışma yaşanacak yeni fiyatlarla. ‘’Nerden çıktı lan bu şimdi?’’ homurdanmalarına karışacak ve bir dal sigara daha yakılacak…  Yeni yıl gelecek, gelecek bir yenisi daha…

Televizyon dizisi düşünün, düşündünüz mü? Evet… İşte  dizinin yeni bölümüne geçmek gibidir yeni yıla girmek. Dizinin konusunu, türünü, karakterlerini, temasını, olaylarını vs. siz gayet yakından biliyorsunuz zaten. Yeni bir yıla geçince yeni bölümünü izlemiş oluyorsunuz. Yeni bir yıla geçince de kaldığımız yerden devam etmiyor muyuz? Aynısı işte.  Dizi kimine göre Avrupa Yakası gibi geçiyor, kimisine göre Yaprak Dökümü gibi…

****

Bu yılın bitişini yıl sonu değerlendirmelerinde, kapanış raporlarında, neler olmuştu da görüyorum. Şu ay şu olmuştu deyince bellek geriye doğru gidiyor. Ama merak etmeyelim sayıda değişimler her zaman olur. Sayıların değişmesinden ziyade yaşantıların değişmesiyle yeni yıl gelir. Ve o zaman kutlamaya da gerek kalmaz çünkü zaten gelmiştir. Sonra da düşünmek gerekilir, neler geldi neler gitti? Önce kafada bir bilanço hesabı yapılır kabaca. Eksiler çoğaldıkça zararla, artılar çok varsa karla kapatmış oluyoruz. Ve her sabah rakamların değişeceğini biliyoruz. İsterse çok kötü olsun şartlar. ‘’Bizi de üzdüler ama sabah gelip dükkanı açtık’’ diyecek iç ses.  Mutlu da olsak, üzülsek de sayılar da değişecek, yaşantılar da… Yıl gelecek de gidecek de…


2016 kötü geçmiş olsa da 2017’ye umutla karşıladıysak…
Senin de başın kel değil 2018… seni de umutla karşılarız yine de…


Gel bakalım J

Gözüm üstünde haberin olsun! 

Yorumlar

Popüler Yayınlar