Yılı Bitiren Yazı



2015 olmak.

365 gün boyunca tarih ibaresinde 2014 yazan yerin bi anda tek sayı atarak 2015 olması.
Tek sayı atması…
O tek sayı için saniyeler, dakikalar, saatler, günler, haftalar, aylar bir araya geldi.
Tek bir sayı için bir çok şey…
Bir yılı bitirmek, gelirken sevinçle karşıladığın yılı, bitirirken el sallayarak noktalamak.
Ve bu noktalama berberinde umutla ve mutlulukla karşılanan yeni bir yılı da beraberinde getiriyor.

Ahh biz…

Gelirken sevinçle karşıladığımız zamanı giderken adını bile anmıyoruz.

**

Mesela şimdi sokaklardaki afişlerde, internet haber sitelerinde, bir araya gelinen toplantılarda,
kısa mesajlarda, zevklerimiz de, güzel anlarımızda ve adını sayamadığım pek çok şeyde…  yılbaşı, yeni bir yılla ilgili pek çok şeye rastlayabilirsiniz.  ‘2014’ün en iyi filmi, en iyi kitabı, yılın şarkısı, yılın şu kişisi, yılın olay…’ falan filan.

Her taraf şuan bunlarla dolu. Konularımız değişiyor, düşüncelerimiz yerine yenisini alıyor.
Bir yılı bitirirken bir gözden geçirme telaşı. Hani bitirdik ama nasıl bitirdik analizi belkide.
Olaylar, insanlar, eserler üzerinden giden bir analiz.  Belkide bizde aynısını yapıyoruzdur.
Ne yani yapmıyor muyuz? Bazılarımız için 2014 tam bir fiyaskoydu. Beklentilerimiz yeni bir yıldan. 2014’ün güzel bir yıl olmadığını düşünenler el kaldırsa. Benden onlardan biri olurdum.

2014 biterken aslında yeni bir yılın tamamen umut dediğimiz motivasyonu üzerinden inşaa edildiği ortaya çıkıyor. Yeni bir yılın gelişi için koca bir zaman dilimi geçmiş ne de olsa. Yeni bir umut dünyasının içine girme, eskiyi değiştirme, yenileşme, yeni, yeni, yeni…  ‘Umut’ motivasyonu üzerine inşaa edilmiş bir eğlence şekli.

Dilekleri tutma zamanları var birde. Aşk, sağlık, mutluluk, para … şu bu, bilmem ne? Neden yani. Koskoca bir yılın bol paralı geçmesini sağlayacak olan küçük bir kurdele mi, ağaca mı bağlamak gerekiyor yani. Güldürmeyin beni. Yılbaşının en güzel şans oyunu piyangodur. Kime vursa yürü ya kulum gücü geliyor. Düşünce olarak inanıştayız sadece. Yoldan geçin ve üzerinize bir kuş pislesin.
Sonra piyango bileti alın. Artık kime vurursa…

**
Yeni bir yıl daha geldi. Tek bir sayı daha attı ömür hanesine. Şu sevinçle karşıladığımız yeni yılın gelişine bir bakıma üzülen insanlar var mıdır acaba? Farklı bakış açısına sahip kaç kişi vardır?
‘Yeni bir yılın gelişi aslında yaşlandığımızın, biraz daha ecele yaklaştığımızın göstergesi aslında’
Diye düşünen kaç kişi vardır?
Bir yıl daha geçiyor üstümüzden. Ama biraz daha yaşlandığımızı da farkında değil miyiz aslında?
Üzülen insanları da anlamak lazım. Farklı bir bakış açısına sahip.

**

Şu açıdan da bakabilirsiniz. Yılbaşı kutlamasında bile siyaset ve din işin içine girebiliyor.  Türkiye’ de bir kesim yılbaşı gelince kutlamasını, eğlencesini, coşmasını yapıyorken diğer bir kesim ise neden Noel’i kutluyoruz ki düşüncesini savunuyor. Ayrışımları bulmak için fazla detaya inmemek gerek. Bazılarımız hayatı pencereyi açarak izliyorken diğer bir taraf pencereyi açmadan camdan da dışarıya bakarak izleyebiliyor. Düşüncelerimiz farklı. Çoğunluğun buluştuğu noktalarda belirli bir amaç söz konusuysa, mutlaka o amacı farklı yorumlayanlar illa ki çıkıyor. Farklılıklarımızla birbirimizi sevmemiz gerek. Belkide hala anlayamadığımız nokta bu.

**

Bizim evde her yılbaşı özene bezene geçer. Yemeklerimiz yapılır, çerezlerimiz alınır. Karnımız tok girmeye çalışırız yeni bir yıla. Çünkü yeni yıla girerken ne yaparsan bütün yılda öyle geçermiş düşüncesi bizde hakim düşüncedir. Bazen çok saçma gelir bu konu bana. Noel babayı hiç bekledim. Gelse bile inanmazdım. Çok saçma. Bir türlü benimseyemedim nedense. Neden bacadan giren bir adam beklenilir ki? Kapıyı tıklayıp da girse insan gibi.
İlla bir aksiyon olacak yani.  O yüzden Noel babaya hiç inanmadım. Yıllar sonra kendi kendimin Noel babası olduğumun farkına vardım. Kendi mutluluğumu kendim yapıyordum. Hediyeler bacadan düşer gibi bir anda ve farkında olmadan geliyordu.  Geyiklerimin sayısını ben bile hatırlamıyorum. Hayat işte…

Hep mutlu olmak lazım. Bu yüzden yılbaşına kahkaha atarak girmeye çalışın. Olmuyorsa bile zorlayın. Belki bu da bir umuttur. Çünkü şu yılbaşı ağacına bağlanan dileklerin hiçbiri gerçekleşmeyecek. Ya içimizdeki süper kahraman kendi dünyamızı kurtaracak ya da kurtaracak.. Belkide görürüz içimizdeki süper kahramanımızın kahramanlıklarını. Çünkü filmler mutlu sona bağlanmadan olmuyor.

Ama evde ailecek oynanan tombalanın tadını vermeyecek hiçbir özel kutlama. Okuldakinin tadını ‘yeni yıl yeni yıl sizlere kutlu olsun...’ şarkısı ya da.  TV karşısında olanın hiçbir şey tadını vermeyecek. Dansöz’ün çıkmasını beklemek aslında.  Yine bir umut diyeceğiz. 8 gelse de bitsem diyeceğiz. 12 olsa da kutlayıp yatsam ya da. Amortiden parayı kurtarma ihtimali belkide. Amorti mutlulukları bulma.

Şimdi…

Hadi ayağa kalkalım…
10 dan geriye sayalım.

10…
9..
8…




2…..
1….




‘Hoş geldin 2015’

Yorumlar

Popüler Yayınlar