2 Temmuz Yazısı: Ateşle Yaklaşmayınız!


Anlam veremiyorum.
İslam dininde Allah’ın işine karışmak düpedüz günahtır ve yasaklardan biridir bu. Evet, bu konuda hem fikiriz en azından ama Allah’ın işine karışma şekli o gün daha utanç vericiydi.

‘İnsan öldürmek’   ama başında iğrenç birde sıfat var: ‘Yakarak insan öldürmek’.

Olay nasıl mı gerçekleşti, en basit tanımıyla: 2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Cuma namazından sonra Sivas halkı Madımak adlı bir otele karşı linç girişiminde bulunuyor. Yüzlerce insan Madımak otelinin önüne gelerek oteli ateşe veriyor, içeriye giriyorlar ve içindeki insanları kıstırıp öldürüyor,  otel ateşe veriliyor, sanki dünyanın en büyük suçu işlenmiş gibi birde içindeki insanları da yakarak öldürüyorlar.

Ölenlerin büyük çoğunluğu aydın kesim dediğimiz; sanatçılar, yazarlar ve kanaat önderleriydi. Yani anlayacağınız öylesine insanlar değildi bu insanlar. Hepsi aydınlığın gerçek yüzünü gören, yön veren ve Türkiyede en ihtiyaç duyulacak insanlardı onlar. Bu linç girişiminin, bu katliamın belkide en büyük sorumlusu olarak değerli yazar Aziz Nesin olarak gösteriliyordu çünkü Aziz Nesin her konuşmasında her yaptığı işte muhafazakar dediğimiz kesimi yani sağ kesimdeki insanların tepkisini çekiyor ve sinirlerini zorluyordu. Hatta 2 Temmuz haftasında bile çekilen videolarda Aziz Nesin’in Sivas’ta bir mekanda gazetecilerle röportajı sırasında gösterilen tepkileri izlemiştik, açık açık saldırıya maruz kaldığını görüyorduk o çekilen görüntülerde.

Ama 2 Temmuz günü Türkiye’nin üzerine çöken lanet bigün olarak hafızalarda yer edinecekti işte.

Hala anlayamıyorum. Dinde insan öldürmek günah değil midir? Ve bu günahın durumu şöyledir: Eğer karşınızdaki kişi veya kişiler size karşı bir saldırı halinde değilse sizin onu öldürmeniz açık açık günahtır ve yasaktır.
Kaldı ki öldürdüğünüz insanlar sizin ülkenizin vatandaşı ve hatta güzel işler yapan insanlar. Ama siz sanki dünya savaşı çıkmışçasına otelde kıstırıp hatta oteli ateşe verip 40 civarındaki insanı öldürebiliyorsunuz.


Aslında bu olayın çıkma sebebinin asıl sebebi Aziz Nesin olduğu biliniyor.
Sorunun varsa onla halledeceksin demek lazımdı bu saldırıyı gerçekleştirenlere.
1 kişi birçok kişinin sebebi olmamalıydı. Kara leke demeseydik keşke bugüne.
Aziz Nesin ateist olsa, dine inanmasa, Allah’a bile inanmasa bu diğer insanları ilgilendirmez. Sorun nerede başlar biliyor musunuz? Sorun, başka insanları bu konuda kışkırttığı zaman başlar, inanç özgürlüğü var ve saygılı olmak da var.
Dinimiz hoşgörü dini evet ama bu konuyu es geçiyoruz her zaman.

**

Yanan insanlarımız bir kere girdi o otele ve bir kez yandı ama onları yakanlar yaşıyorsa bile her gün yanacaklar. İnsan öldürmek  affedilemez.
Kara bir leke gibi bugün yani 2 Temmuz olmamalıydı. Keşkeler birikiyor dilimizde ve elimizden hiçbir şey gelmiyor en çok yaralayan da bu.
İlerde bu gibi olayların yaşanıp yaşanmaması konusunda ise herhangi bir güvencemiz yok ve kesinlikle olmayacak diyemiyoruz bugün bile ülkemizde.
Belkide asıl yaralayan bu bizi, belkide asıl yaralayan katillerin doğru düzgün bir şekilde bulunamamış olması, vicdanımız rahatlatamıyor olmamız ve akla gelipte dile ulaşamayan pek çok şey…


Hayatını kaybeden tüm sanatçılarımıza Allah rahmet eylesin..

Yorumlar

Popüler Yayınlar