İki Kalas Bir Heves: Tiyatro Aşkı


İnsan hayatındaki acı, tatlı olayları insana anlatan en önemli sanat dalıdır tiyatro. Sanat denince belkide akla gelen ilk birkaç sanat dalından bir tanesidir. Özellikle teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde fazlasıyla popüler olan, başlangıcı çoook eskilere dayanan tiyatro, her yıl olduğu gibi 27 Mart tarihinde uluslararası özel etkinliklerle kutlanacak.

İKİ KALAS BİR HEVES: TİYATRO AŞKI

Bu söz ilk olarak Haldun Taner’in yazdığı ‘’Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’’ oyununda söylenmiştir. Söz, tiyatro aşkını ve sevgisini anlatmak için kullanılmıştır. Peki neden bu söz derseniz hemen anlatayım. Her şey gibi tiyatro gününün özel olarak kutlanması da böyle bir aşktan doğmuş işte.
Aman-Julien Maistre adında Fransız sanatçı 1954 yılında Paris’te bir festival kurmaya karar vermiş: Tiyatro Festivali.  Adı da;  ‘"Theatre Des Nations" yani ‘’Uluslar Tiyatrosu’’. Adından da anlaşılacağı gibi yabancı konukları ağırlayacak bir festival. Amacı ise Fransa dışından tüm tiyatro gruplarını toplayarak özel bir festival yaratmak. Bu sayede farklı tiyatro toplulukları bir araya gelerek hem kendilerini geliştirecekler hem de kendilerini tanıtma şansı bulacaklardı. Sonuç olarak başarılı olmuş Aman-Julien Maistre. O kadar ses getirmiş ki, 1957 yılında resmi olarak gelen 16 topluluk 9 değişik dilde oyunlarını sahneye koymuşlar. İlerleyen yıllarda festivalin önem derecesi gittikçe artmış. Uluslararası boyutta olunca tüm dünyadan sanat topluluklarının tanıma şansı olmuş. ‘’Sarah Bernhardt Tiyatrosu’’ adıyla tiyatro topluluklar oyunlarını sahneye koymuş.
Japonya’dan, Rusya’dan, Almanya’dan, İngiltere’den sanatçılar bir araya gelmişler. Tiyatronun gelişimi açısından büyük önem taşıyan bu festival, bugün dünyaca tanınan sanatçıların da bilinmesi için önemli bir girişim olmuş. İngiliz sanatından Shakespeare, Rus sanatından Çehov örnekleri sayılabilir.
Bir ulusun kültür düzeyini korumak ve geliştirmek için önemli bir işlev gören tiyatro sanatı uluslararası düzeyde 1961 yılının  27 Mart tarihinden bu yana 48 ülkede Uluslararası Tiyatro Birliğinin öncülüğünde kutlanılıyor.  Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1962 yılından itibaren tiyatro festivaline üye ülkelerle birlikte özel bir tiyatro günü kutlamayı kararlaştırdı ve 27 Mart tarihi uygun görülmüş oldu. Bunun birlikte her yıl izleyiciler tarafından önem ve ilgiyle karşılanan bu özel gün sayesinde, sahne sanatı sıcak tutuluyor ve sanatçıya önem de artmış oluyor.

SAHNELERDEN EVLERE UZANAN SANAT
Ülkemizde sanata ve sanatçıya önemin az olduğu biliniyor. Özellikle Cumhuriyet’in yeni kurulduğu dönemden günümüze kadar ilgi zaman içinde azaldığı bilinen bir gerçek. Toplumun sanata yakınlaşması açısından bugüne kadar pek çok deneme gerçekleştirildi. Ama en dikkat çekeni ise özel televizyon kanallarında tiyatro oyunlarının oynanması oldu. Sanatsal değer taşımıyorlar ama
eğlendirici, keyif verici olmasından dolayı fazlasıyla ilgili çekiyor. Yaklaşık 10 yıl önce, ‘’Mahşer-i Cümbüş’’ ile tiyatroyu oyunlarını ekranlarda görmeye başladık. Ardından Yılmaz Erdoğan’ ın öncülüğünde BKM oyuncularından oluşan ‘’Çok Güzel Hareketler Bunlar’’ ile bir kez daha tiyatro skeçleri karşımıza çıktı. Sonrasında yine BKM yapımı olan ‘’Güldür Güldür Show’’ yapımıyla izleyici ekranlarda tiyatro skeçlerini izleme şansı oldu. Sanatsal değeri fazla yok ama popüler kültür düzeyinde gayet sevilen skeçlerle izleyicisiyle buluşuyor. Tiyatro oyunlarının hakkını verip sahnesinde izlemiyoruz, televizyon ekranlarından kolayca evlerimize girebiliyor fakat tiyatroyu canlı tuttuğu için içten içe de mutlu olmuyor değiliz.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Kutlu Olsun!



Yorumlar

Popüler Yayınlar