Sosyal Şokella Olmak



Medya gündem belirlemeyi iyi biliyor.
Bunu hep söylerim ve söylemeye de devam edeceğim, çünkü durum böyle.
İnternette fenomen olmak kolaylaştı. Artık sosyal medya aracılığıyla yüklenen birbirinden garip ve ilgi çekici videolar bir anda binlere milyonlara ulaşan sayıda izlenebiliyor.

Mesela ‘Gangnam Style’ dünyada milyarlarca kişi tarafından izlendi ve orada yapılan dans bile bir süre herkes tarafından yapılmaya bile çalışıldı ve unutuldu gitti. PSY meşhur oldu orası ayrı tabii.

Saçma sapan da olsa ilgi çekici bir video yayınlandığında insanların ilgisini o yöne çekmek kolay oluyor. Hatta arada bazı anlamlı, destekleyici, bilgilendirici videolar bile unutulup gidiyor.
Yaratıcılıkta sınır tanınmıyor orası ayrı ama bazen gündemden düşmemesi ise ister istemez ilgisi olmayanı bile ilgisini çeker hale getiriyor.

Belkide bilgilere, eğlenceye ve bir ton gerekli gereksiz bilgiye ulaşmak bizi daha fazla gerçeklerden uzaklaştırıyor. Sosyal medyanın mahreme bu kadar girmesi  eylemlerimizi de değiştiriyor.
Önceki bir yazımda da söylediğim gibi sosyal medya artık sosyal medya olmasından uzaklaşıyor ve sosyal yalnızlık boyutuna geçmeye başladığını görülüyor.

Birbiriyle iletişim halinde olması gerek kişiler daha birbirlerine ‘merhaba, nasılsın, keyfin yerinde mi?’ demeden diğer kişinin paylaştığı fotoğrafla o gün neyle ilgilendiğini öğreniyor.
Hız son sürat eyvallah ama fazlası da zarar değil mi?

Diğer bir konu ise çabuk unutulması. Bir dönem tüm ilgiler üzerinde ama bir süre sonra yerini başka bir fenomene bırakıyor.

Geleneksel iletişim yerini artık sosyal yalnızlığı bırakmış vaziyette. Hatta bu yaz otobüslerde insanların, hatta oturamasa bile o yazın en çok satan kitabını okuyabildiğini gördüğümde gözlerim yaşarıyor adeta.
Yanına gidip ‘Sen harika birisin’ diyesim geliyor ama fazla abartmış olurum diye vazgeçiyorum.
Şaka bir yana.
Kitap da gerekli sosyal medya da gerekli  ama bokunu çıkarmadan yapmak lazım.

  **

ALS kampanyası…


Bu kampanyayı ilk olarak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de görmüş oldum.  Videoda başından aşağı bir kova soğuk su döküyordu ve sonunda Microsoft’un kurucusu Bill Gates ‘ e meydan okuduğunu söylüyordu. Bill Gates de sonra aynını yaptı….

Oyunculardan, sporculara, medyatiklere, ünlü olan veya olmayan herkes ama herkes bunu yapmaya başladı.
Eline bir kova buzlu soğuk suyu alan başından aşağıya döküyor ve bu kampanya hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Güzel gerçekten. Hızlıca yayıldı ve ilgi çekmeye devam ediyor.
Başına su dökmeyen ise ALS derneğine 100 dolar bağış yapması gerekiyormuş.
İzlediğimiz bu videolara göre kimse derneğe bağış yapmıyor bu da ayrı bi dipnot.

Bu videolarla birbirine meydan okuyan ünlü veya ünsüz kişilere şunu sormak isterdim: ‘ Başınızdan aşağıya soğuk su dökmek bi hayli popülerliğinize popülerlik katıyor burası tamam. ALS hastalığı adına sivrileşmek yerine , popülerleşmek, ilgi çekmek yerine doğru atılımlar, gerekli desteği gösterseniz daha mantıklı olmaz mı?’




Yorumlar

Popüler Yayınlar